14 Eylül günü yapılan Ekonomi Calıştayı

Dört ana baslık altında: bölgenin potansiyelini anlamak, degerlendirmek, insan ve kuruluş profilleri ile ekonomik sorunlarin iyileştirilmesi sorgulanmıştır.

Cumhurbaskanı konuşmasında turizmin önemi ve gelişmes ile ilgili bilgiler vermiş ve 74’ten önce Kıbrıslı Türklerin bu sektörde var olmadığını ancak son dönemde cok geliştigini belirtmiştir. Maraş’ın turizim icin önemli olduğunu belirtmiştir. Maraş bölgesindeki topraklarının Vakıflara ait olduğunu ve da ifade etmiştir. Uzun yıllar turizmin gelişmesi icin calışıldıgını ve Turkiyenin ve iş insanlarinin destekleri ile kurulan oteler sayesinde ekonomiye ve ülkeye ciddi katki saglandıgını belirtmiştir.

Sayın CB Su konusuna da deginmiş ve suyun ülkeye gelişi ve önemine vurgu yapmıştır. Ayrıca Halk Bankası’na da finansmana erisim noktadında desteklerinden dolayı tesekkur etmiştir.

Türkiye ile KKTC arasındaki isbirligi ve çalışmaların da devam edecegini belirtmiştir.

Başbakan Sn Ustel de tarım ve hayvancılıkla uğraşan halkın, 1986 yılından sonra ekonomik ve mali protokollerle turizmde ciddi gelismeler yasandıgını ifade etmiştir. Yatak sayısının 60 binlere artırılşması gererktigini ve mesleki okullara da önem verılmesı gerektiğini belirtmiştir.

Enerji ihtiyacina da deginen Basbakan turizm ve sanayinin önünün açılması için enerji sorununa çare bulmak gerektiğini belirtmiştir. Alternatif enerjilerden faydalanmak ve ücretleri düşürmek gerektigin de belirmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Basceri de KOBIlere destek veren banka olarak Halkbank müdürü ile birlikte bu calıstayın öngörüldüğünü ve görüsmelerin yapıldıgını belirtmiştir. Kendi kendine yetebilen bir KKTC icin calıstıklarını da belirtmiştir ve Turizmin diger alanları da etkileyecegini ifade etmiştir.  Turizm Geliştirme Ajansı’nın İngiltere ve Almanya’da KKTC’nin tanıtımı için önemli çalışmalar yaptığını da belirtmiştir.

Maliye Bakanı San da egitim saglık ve turizm konusna deginmiştir. Kaynakları ıyı kullanmanın da önemli oldugunu belirtmiştir. Ulaşım, konaklama hizmetleri, çevre kirliliği, ve finansmana erisim konularına da deginmiştir.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoglu da ic tuketim ve ihracata deginmiştir.  Egitim, enerji stratejilerine önem verildigini ve Enerji Üst Kurulu Yasası’nın Meclis’e gönderildiğini belirtti, bilişim konusuna onem verilmesine ve turizimin gelişmesine önem verilmesine kısaca değinmiştir.

Türkiye Halk Bankası A.Ş. Genel Müdürü Osman Arslan, KKTC’nin ekonomik potanisyelini belirlemek icin çalıştay yapıldıgın belirtmiştir. Türk halkınin haksız ambargolar yasadıgın daifade etmiştir. Türkiye’nin desteğinin devam edecegini sağlık, hizmetler, tarım, ve sanayi gibi alanlarda kalkınması saglanacaktir. Yeni havalimanı terminaline katkı vermekten gurur duyduklarını ifade etmiştir.

Türkiye Medikal Turizm Derneği Başkanı İbiş de Kıbrısın önemli bir turizm destinasyonu olduğunu ifade etmiş, eğitim ve inşaat alanlarında da girişimlerinin oldugunu belirtmiştir.